Centrul Diecezan Caritas Iasi – Institutie de utilitate publica

By noiembrie 26, 2014Parteneri
caritas iasi

In data de 14 mai 2008, Centrul Diecezan Caritas Iasi a fost recunoscut drept asociatie de utilitate publica prin Hotararea numarul 494 a Guvernului Romaniei.

Dupa primirea premiului de excelenta in acordarea de servicii sociale pe anul 2007 din partea Primariei Municipiului Iasi, aceasta recunoastere guvernamentala a utilitatii publice, reprezinta o incununare a muncii de calitate depuse inca din anul 1993 de catre o echipa de specialisti, un efort conjungat fundamentat pe ideile de caritate si iubire fata de semeni.

Misiune

Centrul Diecezan Caritas Iasi are misiunea de a pune in practica doctrina sociala a Bisericii Catolice prin promovarea solidaritatii, a dreptatii sociale, prin apararea vietii si a demnitatii persoanei umane.

Valori

Centrul Diecezan Caritas Iasi este o organizatie formata dintr-o echipa motivata si responsabila care se ghideaza dupa valorile si principiile crestine: solidaritate, respectarea demnitatii umane si drepturile omului, transparenta, daruire, lucru in echipa, responsabilitate, universalitate, integritate, dezvoltare comunitara si implicarea voluntarilor.

Caritas promovează caritatea, furnizează servicii sociale persoanelor defavorizate, este un centru de coordonare si de resurse în dieceza de Iasi, ofera constant modele de bune practici pentru societate, raspunzand profesionist prin implicare si devotament nevoilor cu care se confrunta societatea, aducand un aport favorabil in educarea, ajutorarea si dezvoltarea acesteia.

Istoria Centrului Diecezan Caritas Iasi poate fi descrisa pe scurt ca dezvoltarea firava a unei plante benefice pentru om, pentru Biserica si pentru societate. Daca rasaritul plantei incepe sa se observe la inceputul lui 1990, radacinile ei, reprezentate de caritate si fraternitate, traite de la om la om, erau deja ancorate in pamantul fertil al Diecezei Romano-Catolice de Iasi , in Nord-Estul Romaniei, cu mult timp in urma,  pierzandu-se in negura istoriei. Primele roade care isi fac aparitia imediat dupa infiintarea oficiala a Centrului Diecezan Caritas Iasi sunt: Orfelinatul, astazi Centrul de Plasament ”Sf. Iosif”, Farmacia Caritas, Ferma agricola ”Fericitul Ieremia Valahul”, Depozitul de ajutoare umanitare, Cabinet Stomatologic social si Atelier de tamplarie. Aceste obiective social-caritative se adresau in special categoriilor celor mai defavorizate din societate.

Anii urmatori, respectiv 1996  si 2000, au fost infiintate alte 2 filiale Caritas, la Bacau si la Roman, care s-au orientat pe interventia prin slujire a persoanelor, familiilor si grupurilor care aveau nevoie de sprijin in aceste zone.

Obiectivele Centrului Diecezan Caritas Iasi au fost inca de la inceput: stimularea, responsabilizarea, recunoasterea si sustinerea drepturilor persoanelor aflate in dificultate prin intermediul proiectelor de ajutor individual care urmaresc in om unicitatea si demnitatea; favorizarea unui model de fraternitate intre persoanele din comunitate prin organizarea de cursuri de formare pentru adultii aflati in diferite forme de dificultate; primirea, ascultarea si orientarea celor nevoiasi in acord cu problemele lor; identificarea nevoilor urgente si latente din teritoriu; realizarea unor relatii de colaborare cu alte organisme de stat si civile, interne si externe.

La primele initiative caritative si proiecte sociale s-au adaugat in decursul anilor altele, adresate persoanelor cu dizabilitati, batranilor si bolnavilor, copiilor, tinerilor, somerilor si celor in cautarea unui loc de munca, migrantilor, celor loviti de catastrofe naturale, toxicodependentilor si altor persoane individuale sau categorii vulnerabile.

In prezent asociatia ofera prin intermediul celor 6 programe servicii de baza sau complexe, prin echipe mixte formate din specialisti si voluntari. Cele 6 programe sunt: Centrul de resurse pentru familii defavorizate, centrul de resurse  pentru persoane cu dizabilitati, centrul de ingrijire la domiciliu, program socio-educational pentru copii si tineret, program de interventii in situatii de calamitati naturale si program de incluziune sociala pe piata muncii.

Prin toate aceste programe social- caritative si cu ajutorul structurii necesare, Centrul Diecezan Caritas Iasi se inscrie in zona de N-E a Romaniei ca asociatie promotoare a caritatii, a solidaritatii, a dreptatii sociale si ca aparatoare a vietii si a demnitatii omului, puand in practica cele mai recente impulsuri ale doctrinei sociale a Bisericii Catolice:  Actiunea omului pe pamant, atunci cand este inspirata si sustinuta de caritate, contribuie la edificarea acelei cetati a lui Dumnezeu universale, spre care inainteaza istoria familiei umane. Intr-o societate in curs de globalizare, binele comun si angajarea pentru el nu pot sa nu asume dimensiunile intregii familii umane, adica ale comunitatii popoarelor si natiunilor, asa incat sa dea forma de unitate si de pace cetatii omului si s-o faca, intr-o oarecare masura, prefigurarea anticipata a cetatii fara bariere a lui Dumnezeu. (Caritas in veritate, 7)

Leave a Reply